Pyszna sałatka, idealna do grilla albo jako samodzielny posiłek np. na kolację. Przepis udostępniam dzięki uprzejmości babci, która właśnie tę sałatkę przygotowała przy okazji majówkowego spotkania :))) Sałatka była tak pyszna, że zupełnie zapomniałam o kawałkach soczystego mięsa, które mąż przewracał na prawo i lewo w oczekiwaniu na idealnie wysmażenie. A do tej sałatki i grilla najlepiej pasować będzie domowy chlebuś z ziarnami, na którego przepis znajdziecie TU.
Składniki:
1 bakłażan
3 kulki mozzarelli
3 pomidory, dojrzałe i słodkie
szczypiorek
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1. Bakłażana myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy pestki, kroimy w grubszą kostkę i solimy. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej bakłażana Ma on być zarumieniony, ale nadal jędrny i soczysty.
2. Pomidory kroimy w grubsze plastry. Ser mozzarella odsączamy z nadmiaru wody (na gazie, lekko możemy go wycisnąć dłońmi) i kroimy plastry. Na talerzu układamy pomidory, na nich ser i wystudzonego bakłażana. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
SMACZNEGO :-)
Wygląda interesująco. Przepis nawet jest łatwy.
OdpowiedzUsuń