Karnawał dobiega końca. W jego ostatnie dni chciałam się z Wami podzielić pysznym i niezwykle szybkim przepisem na mini pączki w cynamonowej posypce. Te małe kuleczki robi się w mgnieniu oka. Cały proces przygotowania trwa ok 15 minut. Aby wyszły idealne okrągłe, ciasto należy nakładać za pomocą łyżki do lodów. Małe, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku cynamonowe podusie. Mniam :-)
Składniki:
240 g mąki pszennej
3 jajka M
300 g serka homogenizowanego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
posypka:
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1l oleju
ręcznik papierowy
1. Serek homogenizowany przekładamy do miski, wbijamy jajka i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie mieszamy. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Razem z solą wsypujemy do serka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Cukier mieszamy z cynamonem. W rondelku rozgrzewamy olej do temp. 175*C. Za pomocą małej łyżki do lodów nabieramy porcje ciasta i smażymy mini pączki do momentu zbrązowienia z obydwu stron.
3. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cynamonowej posypce.
SMACZNEGO :-)
Ale apetycznie wyglądają...
OdpowiedzUsuń