14 lut 2016

Indysjki omlet z bazylią


Dobre i pożywne śniadanie to podstawa każdego dnia. Ten niedzielny poranek rozpoczęliśmy od zjedzenia fantastycznego omleta, przyrządzonego na sposób indyjski. Z warzywami, świeżymi ziołami i sosem smakował pysznie. Taki pyszny początek dnia zgotował mi mój A. Dziękuję! :*

Składniki:

8 jajek
1/2 papryki czerwonej
ząbek czosnku
1 cebula
4 pieczarki
kilka plasterków szynki/boczku/kiełbasy
curry
koperek świeży
bazylia świeża
olej do smażenia
natka pietruszki

sos:

1/2 szkl jogurtu
1/2 szkl majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
1/3 łyżeczki soku z cytryny
pieprz, sól
chilli w proszku


1. Jogurt, majonez i przeciśnięty czosnek mieszamy w misce. Sos doprawiamy solą, pieprzem, chilli, cukrem i sokiem z cytryny.

2. Z połowy papryki wykrawamy gniazdo nasienne i razem z obraną cebulą, pieczarkami i wędliną kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę. Gdy się przyrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażamy.

3. Jajka wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą, curry, pieprzem i posiekanym koperkiem z bazylią, dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek oleju i wylewamy po 3 chochle masy jajecznej. Omlety smażymy na małym ogniu po ok 4 minuty z każdej ze stron.

4. Gotowe posypujemy posiekaną natką pietruszki i bazylią.


SMACZNEGO :-)




 


1 komentarz:

  1. Wow, po takim omlecie na śniadanie nie ma prawa się być głodnym. Pycha.

    OdpowiedzUsuń