31 gru 2015

Mini szarlotki



Szybkie i prościutkie mini szarlotki były osłodą w ostatnim dniu tego roku w mojej pracy. Po dłuuugim urlopie i przygotowaniu jedynie wigilii, postanowiłam w końcu o sobie przypomnieć i zrobić te pyszne małe jabłkowe słodkości. Poza tym, że są przepyszne to robi się je w mniej niż pół godziny. Jest to jeden z tych przepisów, którego składniki miesza się wszystkie naraz, bez ubijania, roztapiania i czekania.

Składniki:

250 g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/3 łyżeczki soli
150 g cukru
1 jajko
150 ml mleka
6 łyżek oliwy z oliwek
50 g sułtanek
3 jabłka

kruszonka:

50 g mąki pszennej
40 g masła
2 łyżki brązowego cukru

1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, dodajemy imbir, cukier, jajko, mleko, oliwę i rodzynki. Miksujemy, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka.

2. Formy do mini tartaletek lub na muffinki wykładamy gęstą masą. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy nią przygotowane do pieczenia szarlotki.

3. Mini szarlotki pieczemy 20 minut w 190*C. Przed podaniem studzimy.


SMACZNEGO :-) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz