31 paź 2015

Puszysty omlet z rydzami



Nadeszła sobota... czas na wolniejsze obroty, dłuższe spanie i spokojnie zjedzone śniadanie :-) Pomimo tego, że obiad gotował się już o 8 rano, śniadaniem uraczyłam się dopiero teraz. I jak to przy sobocie czasami bywa.. zaraz wskakuję znowu do łóżka :-) Najpierw jednak podzielę się z Wami fantastycznym przepisem na omleta z rydzami i cebulką. Idealne, jesienne śniadanie...


Składniki:

2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól i pieprz
przyprawa uniwersalna

5 rydzy
1 cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz


1. Białka oddzielamy od żółtek i razem z solą ubijamy. Gdy będą lśniące i sztywne, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.

2. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę i mleko. Całość mieszamy szpatułką.

3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i pokrojone w mniejsze kawałki rydze. Całość podsmażamy ok 4 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

4. Na dużej patelni roztapiamy masło, wlewamy na nią masę i na małym ogniu, bez przykrycia smażymy omlet z dwóch stron (ok 2 minuty na stronę).


SMACZNEGO :-) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz