18 sie 2015

Pasta z czerwonej soczewicy z marchewką i tahini



Kolejna odsłona pasty z czerwonej soczewicy, tym razem z dodatkiem tartej marchewki i tahini. Delikatna i kremowa, może stanowić dodatek do kanapek, ale także świetnie sprawdza się jako dip to różnych mięs i serów. Pasta jest zdrowa i bardzo smaczna, szczerze ją polecam :)

Składniki:

1 szkl soczewicy
2 szkl wody
3 duże marchewki
2 łyżeczki tahini
szczypta płatków chilli
spora szczypta kminu rzymskiego
sól i pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
ziarna sezamu do posypania


1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy wodę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

2. Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy w blenderze. 

3. Wystudzoną soczewicę mielimy, dodajemy marchewkę, tahini, płatki chilli, kmin rzymski, sól, pieprz i sok z cytryny. Pastę przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.


SMACZNEGO :-)






1 komentarz: