19 sie 2015

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z bazylią i oliwkami


Kurczak w aksamitnym sosie pomidorowym zapisze się w moim menu na pewno na dłużej. Delikatny, bardzo aromatyczny, idealnie nadaje się do podania z ryżem i świeżą sałatką (u mnie z dodatkiem czerwonego grapefruita). Danie szybkie w przygotowaniu, na pewno zasmakuje każdemu :-)

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka octu balsamicznego
10 czarnych oliwek bez pestek
świeże listki bazylii
cebulka dymka
wędzona papryka w proszku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
ok 1/2 szkl wody


1. Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy zacznie się intensywnie unosić aromat podsmażanych warzyw, dodajemy pomidory z puszki, brązowy cukier i ocet balsamiczny. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy ok 5 minut. Sos pomidorowy mielimy w blenderze, dodajemy serek mascarpone, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej piersi z kurczaka po 2 minuty z każdej ze stron. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy oliwkami i zapiekamy ok 35 minut w 170*C.

3. Przed podaniem danie posypujemy cebulą dymką i listkami bazylii.


SMACZNEGO :-)



 

1 komentarz:

  1. Wczoraj kurczak gościł na naszym stole.Pycha naprawdę polecam ,tylko u mnie bez oliwek nikt nie lubi.Gratuluje przepisu,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń