4 lip 2015
Szaszłyki z szynką i warzywami
Kolejny weekend zapowiada się równie gorąco, jak poprzednio. Zamiast stać przy garach w domu, lepiej jest wyjść i na świeżym powietrzu przygotować posiłek. Grill albo kociołek świetnie sprawdzają się w taką pogodę. Ja proponuję Wam świetne i bardzo soczyste szaszłyki podane z dipem ogórkowo - czosnkowym tzatziki. Nie skłamię, jeżeli napiszę, że do takiego grilla najlepiej pasować będzie również kufel zimnego piwa :-)
Składniki na 12 szaszłyków:
12 plastrów szynki surowej
2 duże cukinie
6 średniej wielkości cebul
24 plastry boczku
2 czerwone papryki
marynata:
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 ząbki czosnku przekrojone na pół
1 cebula pokrojona na 4 części
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól i pieprz - wg upodobań
1. Marynata do grilla: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso dwa dni wcześniej myjemy i zalewamy przygotowaną marynatą, owijamy folią i chowamy do lodówki. Przed nabijaniem na patyki do szaszłyków mięso kroimy na 3 paski (1 kawałek mięsa będzie w 1 szaszłyku).
2. Patyki przed nabijaniem moczymy ok 15 minut w wodzie. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w małe cząstki, a paprykę w większą kostkę. Na patyki nabijamy mięso, cukinię, boczek, paprykę, cebulę. Na 1 patyku powinny znaleźć się 3 kawałki mięsa.
3. Szaszłyki grillujemy na średnio rozgrzanym węglu, musimy bardzo uważać, aby warzywa się nie przypaliły i aby nie wysuszyć mięsa. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z dipem tzatziki - po przepis zapraszam TUTAJ.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmm... jak ja lubię takie rzeczy:)
OdpowiedzUsuńSzaszłyki palce lizać :) Uwielbiam wszystko, co można wrzucić na ruszt, zarówno kiełbasy, karkówkę, steki, itd. Ostatnio będąc na mieście dokonałem miłego odkrycia: trafiłem na restaurację Road American, w której serwują najlepsze na świecie steki i burgery. Muszę przyznać, że były lepsze nawet od tego, co samemu przygotowuję na grillu :)
OdpowiedzUsuń