2 lip 2015

Tzatziki - grecki dip do grilla


Grecki dip ogórkowy, idealnie nadaje się nie tylko do dań z grilla, ale także świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych mięs czy nawet zwykłych kanapek. Dla nas koniecznie musi być mocno czosnkowy, ale jego ostrość zależy już od upodobań.

Składniki:

4 duże ogórki lub ok 10 mniejszych szklarniowych
500 ml gęstego jogurtu greckiego
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz


1. Ogórki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, solimy i odstawiamy na ok 20 minut. Gdy puszczą wodę, przecedzamy je przez gęste sito.

2. Do miski przerzucamy ogórki, dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę  i dokładnie mieszamy. Dip doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.



SMACZNEGO :-)




1 komentarz: