19 maj 2015
Sernik z pianką orzechową, masą kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem
Kolejny godny polecenia sernik, z pyszną i chrupiącą warstwą słonecznikową zawojował w mojej kuchni i zapewne pozostanie w moim przepiśniku już na dobre. Sernik jest tak smaczny, że jadłoby się go cały czas. Niestety z takiego obrotu spraw nie byłaby zadowolona nasza sylwetka, więc z wielkim bólem serca muszę stwierdzić, że im więcej chętnych by się znalazło do jego jedzenia tym zdecydowanie byłoby dla nas lepiej :-)
Składniki:
kruchy spód:
300 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka smalcu
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa serowa:
1300 g białego sera, 3 razy zmielonego
125 ml oleju
250 ml śmietany 18%
250 ml pełnego mleka
1,5 szkl drobnego cukru do wypieków
4 żółtka
2 jajka
80 g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy
pianka orzechowa:
6 białek
6 łyżek cukru
1 szkl włoskich orzechów mielonych
1 szkl włoskich orzechów całych
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
masa kajmakowa:
200 g miękkiego masła 82% tłuszczu
1 puszka masy kajmakowej
kieliszek spirytusu
karmelizowany słonecznik:
200 g łuskanego słonecznika
3 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
1. Przygotowanie kruchego spodu: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy zimne masło, smalec, wbijamy żółtka i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. W takiej postaci przesypujemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Formę chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
2. Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej muszą być w temp. pokojowej. Do dużej miski wrzucamy zmielony ser, cukier, wbijamy żółtka i jajka, wlewamy mleko wymieszane ze śmietana i olejem, a na końcu dodajemy wymieszany budyń z mąką ziemniaczaną i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180*C przez 40 minut.
3. Przygotowanie pianki orzechowej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na pianę do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczony, świeżo wyjęty z pieca sernik, wyrównujemy wierzch i kontynuujemy jego pieczenie przez kolejne 30 minut w 180*C. Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.
4. Przygotowanie masy krówkowej: masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej. Na koniec wlewamy spirytus i szybko miksujemy. Masę wykładamy na schłodzony wierzch sernika.
5. Słonecznik wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, a następnie dodajemy miód, cukier i masło. Całość tak długo trzymamy na ogniu, aż słonecznik lekko zbrązowieje. Przestudzoną posypkę przekładamy na masę krówkową.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W takim wydaniu sernika jeszcze nie jadłam i już żałuję :)
OdpowiedzUsuńwyglada pieknie i pewnie swietnie smakuje,ale za duzo roboty.Wole proste i szybkie ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie ,smacznie i muszę spróbować go upiec .Bardzo lubię serniki i bakalie a w połączeniu razem już się nie mogę doczekać ��
OdpowiedzUsuńBardzo dobrym sernik...pracochłonny ale warto...robilam go na święta i dziś robię bratowej na komunię jej córki...pycha.
OdpowiedzUsuńSernik jest godny polecenia. Pyszny smak wszystkich warstw a całość stanowi bajkę. Polecam!
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńTeż bym chętnie się dowiedziała
UsuńJest to bardzo istotna informacja
Proszę o wymiar blaszki.
OdpowiedzUsuń