20 maj 2015

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami i czosnkiem


Dziś do mojej wirtualnej książki kucharskiej dołączam kolejną pastę, tym razem z czerwonej soczewicy. Bardzo szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa, idealna na śniadanie, dająca uczucie sytości na bardzo długi czas (a to wszystko dzięki ogromnej zawartości błonnika, który wypełnia nasz żołądek i hamuje przed sięganiem po słodkie przekąski).


Składniki:

1 szkl czerwonej soczewicy
2 szkl zimnej wody
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżeczki oleju (najlepszy spod suszonych pomidorów)
szczypta płatków chilli
szczypta papryki wędzonej
kilka listków świeżej bazylii
sól



1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy wodę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

2. Soczewicę przekładamy do blendera, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, olej, bazylię, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i płatkami chilli. Całość dokładnie miksujemy.


3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.


SMACZNEGO :-)






3 komentarze: