27 sie 2014
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem
Koniec z nudnym kurczakiem! Zamiast robić rolady mięsne z serem może warto zrobić odwrotnie? Kreatywność i chęci to dwie cechy pomagające osiągnąć sukces - nawet ten kuchenny! Z początku miałam obawy przed robieniem ciasta serowego ( że się przyklei, przypali i zrobi się twarda skorupka), ale dzisiaj wiem, że były one bezpodstawne.
Czasami lubię sobie popanikować. A co :)))
Składniki:
ciasto serowe:
30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
3 jajka XL
5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)
farsz szpinakowy:
150 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1/2 kosztki sera typu feta
5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
1 cebula
wegeta, majeranek
2 piersi z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1. Przygotowanie ciasta: żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy majonez i 3 jajka. Masę serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.
2. Przygotowanie farszu szpinakowego: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego szpinak. Smażymy go to tej pory, aż odparuje z niego cała woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem wegety i majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i rozdrobniony ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.
3. Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej mieszanki przypraw (np. do kurczaka). Na ciasto serowe wykładamy mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.
4. Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!) i pieczemy w piekarniku ok 40 minut.
Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i ziemniaczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
OdpowiedzUsuńpalce lizać!
a zdjęcia przepiękne!
Super przepis-tylko trzeba mocno doprawić żeby rolada nie wyszła mdła. Bardzo smakowało na imprezie, więc tym bardziej się cieszę.
OdpowiedzUsuńPolecam