2 wrz 2014

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem grzybowym


Gołąbki - danie wymagające poświęcenia czasu, ale za to jaki mamy pyszny efekt? :) A do tego sos zrobiony z własnoręcznie zerwanych prawdziwków... mój smak jesieni :)))
Mój Mąż, niejadek kaszy gryczanej, gołąbki pochłaniał wielkimi kęsami. Dodatek majeranku w farszu sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.

Składniki:

1 kg mięsa z łopatki
2 woreczki kaszy gryczanej (200 g)
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
główka białej kapusty
1 szklanka rosołu

ulubiony sos grzybowy (u mnie prawdziwki, kurki, podgrzybki, śmietanka 30% i rosół).

1. Mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Dusimy ok 20 minut. Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

2. Białą kapustę wkładamy do wrzącej wody na ok 5 minut (liście powinny zmięknąć tak, aby podczas odcinania ich od główki nie pokruszyły się). Podsmażone mięso z cebulką mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wyrabiamy ręką.

3. Liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety - z tą różnicą, że dużo ciaśniej.


4. Zawinięte gołąbki układamy ciasno w większym naczyniu, zalewamy 1 szklanką rosołu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Podajemy z sosem grzybowym.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam gołąbki! Zresztą kto ich nie lubi ;) Ale takich z kaszą jeszcze nie jadłam... Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń