19 maj 2015

Zupa pieczarkowa - szybka i bardzo smaczna



Dziś mam dla Was przepis na klasyczną zupę pieczarkową. Ten przepis jest tak prosty, że na pewno poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. Oczywiście można pokusić się o dodanie większej ilości produktów i przypraw, ale ja tym razem nie miałam ani czasu ani ochoty bawić się w kulinarnego czarodzieja :-) Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Cały urok tkwi w jej prostocie.

Składniki:

2 l bulionu drobiowego lub wody
250 g młodych pieczarek
2 marchewki
kawałek selera
3 średnie ziemniaki
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
sól, pieprz


1. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Nie ma konieczności ich obierania, ponieważ młode grzybki mają gładką i jędrną skórkę. Ziemniaki, marchewkę i selera obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu.

2. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy podduszone pieczarki i śmietankę 30%. Zupę doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.

3. Zupę pieczarkową można podawać z makaronem lub ryżem.


SMACZNEGO :-)

Szybko poszło, prawda? :-)))))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz