1 lip 2015

Schab w sosie grzybowym



W dzisiejszym poście pokażę Wam, jak z kilku składników można zrobić niesamowicie aromatyczny i dobry obiad. Od zawsze byłam miłośniczką sosów grzybowych (ale koniecznie bez śmietany!) i bardzo często je przyrządzam do różnych dań. W tym roku jeszcze nie było mi dane znaleźć żadnego grzyba, ale mam nadzieję, że już lada dzień się to zmieni :-)  Tak mi się marzy tarta z kurek...

Składniki:

10 plastrów schabu
1 szkl suszonych podgrzybków
2 łyżki ostrego ciemnego sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 2 szkl zimnej wody
sól i pieprz



1. Schab oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu ok 2 minut z każdej strony. Mięso powinno się mocno zarumienić.

2. Grzyby zalewamy wodą dzień wcześniej, aby napęczniały. Podsmażone plastry schabu układamy w wysokim rondlu i zalewamy wodą z grzybami (odkładamy ok 3 łyżek wody). Mięso gotujemy ok 30 minut bez przykrycia. Gdy sos się zredukuje o połowę, dodajemy pozostawione wcześniej 3 łyżki wody wymieszane z mąką i sos sojowy. Całość jeszcze chwilę trzymamy na niewielkim ogniu.

3. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzone mięso najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kapusty lub z ogórkiem kiszonym.


SMACZNEGO :-)



2 komentarze:

  1. Uwielbiam schab, niestety cena tego mięsa niekiedy powala :)

    OdpowiedzUsuń