27 lip 2015

Szarlotka sypana



Jeżeli szukasz przepisu na bardzo szybkie, bardzo łatwe i niebiańsko smaczne ciasto to dobrze trafiłeś :-) Szarlotka sypana to ten rodzaj ciasta, które się robi w mgnieniu oka, a ponadto nie zawiera dużo składników. Nie ma zarabiania, nie ma wałkowania, chłodzenia itp. Wystarczy wymieszać ze sobą suche składniki, zetrzeć jabłuszka... i gotowe :-) Tą, którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić upiekł specjalnie dla mnie mój cudowny A.

Składniki:

1 szkl mąki pszennej
1 kg kwaśnych jabłek
1 szkl cukru
1 szkl kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag zimnego masła (najlepsze z zamrażarki)
cynamon
cukier puder


1. Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Suche składniki dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach i oprószamy cynamonem.

2. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, a samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1 porcję suchych składników, na nie wykładamy połowę jabłek, znów przysypujemy suchymi składnikami, wykładamy pozostałe jabłka i przysypujemy 3 częścią suchej mieszanki. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach masło.

3. Szarlotkę pieczemy w 190*C przez 1 godzinę. Gdyby wierzch zaczął się zbyt rumienić, trzeba go przykryć folią aluminiową matową stroną do góry.

4. Szarlotka wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną, a także lodami.


SMACZNEGO :-)






3 komentarze: