25 mar 2015

Zupa paprykowa



Co zrobić, gdy w lodówce zalega nam papryka?  Nie ma nic prostszego niż przygotowanie zupy paprykowej. Szybkie i proste - takie potrawy właśnie lubię. W sieci znajdziecie na nią pełno przepisów, ja chcę jednak pokazać Wam swoją recepturę. Aromatyczna, o pięknym kolorze, lekko pikantna zupa może być podawana z makaronem, ryżem lub czosnkowymi grzankami. Można też polać ją kwaśną śmietaną. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.



Składniki:

2l wody
porcja rosołowa z kurczaka
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/2 słoika koncentratu pomidorowego
3 łyżki ostrego sosu pomidorowego (np. keczupu)
świeże oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

sól, pieprz, ostra papryka


1. Porcję rosołową płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. W trakcie gotowania z wierzchu ściągamy powstałe szumowiny.

2. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w zgrabne słupki. Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa.

3. Z wywaru drobiowego wyciągamy kości, a następnie dodajemy do niego podsmażone warzywa, zmiażdżone dwa ząbki czosnku (ze skórką!) i koncentrat pomidorowy wymieszamy z pikantnym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.

4. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i świeżym oregano.

SMACZNEGO :-)




3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis! Gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie;) Zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami na smoothie i zdrowe dania:) lady-martusha.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię zupy ogólnie, Twoja bardzo mnie zachęca do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń