25 mar 2015
Zupa paprykowa
Co zrobić, gdy w lodówce zalega nam papryka? Nie ma nic prostszego niż przygotowanie zupy paprykowej. Szybkie i proste - takie potrawy właśnie lubię. W sieci znajdziecie na nią pełno przepisów, ja chcę jednak pokazać Wam swoją recepturę. Aromatyczna, o pięknym kolorze, lekko pikantna zupa może być podawana z makaronem, ryżem lub czosnkowymi grzankami. Można też polać ją kwaśną śmietaną. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.
Składniki:
2l wody
porcja rosołowa z kurczaka
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/2 słoika koncentratu pomidorowego
3 łyżki ostrego sosu pomidorowego (np. keczupu)
świeże oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz, ostra papryka
1. Porcję rosołową płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. W trakcie gotowania z wierzchu ściągamy powstałe szumowiny.
2. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w zgrabne słupki. Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa.
3. Z wywaru drobiowego wyciągamy kości, a następnie dodajemy do niego podsmażone warzywa, zmiażdżone dwa ząbki czosnku (ze skórką!) i koncentrat pomidorowy wymieszamy z pikantnym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
4. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i świeżym oregano.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis! Gratuluję! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie;) Zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami na smoothie i zdrowe dania:) lady-martusha.blogspot.co.uk
OdpowiedzUsuńLubię zupy ogólnie, Twoja bardzo mnie zachęca do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń