31 mar 2015

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla



Dzisiejsza pogoda zmusza mnie do przebywania w domu. Niemożność przejścia kilku kilometrów z ukochanymi towarzyszami (lewy kijek, prawy kijek :) ) wywołuje we mnie wiosenną chandrę. Na szczęście udało mi się znaleźć antidotum na ten dołujący nastrój - pyszne, ekstra kaloryczne ciasto czekoladowe, które dostarcza mi ogrom endorfin :-)))
Ciasto smakiem przypomina mi popularne czekoladki jakimi są trufle (ma wilgotną i kremową konsystencję). Bardziej czekoladowego ciasta nie da się już chyba zrobić... :-)


Składniki:

200 ml zaparzonej mocnej kawy (fusiastej - odcedzonej)
1/2 szkl brązowego cukru
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki whisky
3 żółtka
6 białek
60g ciemnego kakao
50g mąki pszennej
spora szczypta soli

duże naczynie żaroodporne
tortownica o średnicy 23 cm
papier do pieczenia


1. Do rondelka wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej kawy. Gdy ta całkowicie się roztopi, wsypujemy kakao i dolewamy whisky. Całość mieszamy energicznie trzepaczką i zostawiamy do ostygnięcia (nie musi być zimne, ważne, aby nie parzyło).

2. Masę czekoladową przelewamy do dużej miski, dodajemy żółtka i ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy z solą na bardzo sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę czekoladową. Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do ok. 2/3 wysokości. Ciasto pieczemy ok. 30 minut


UWAGI

Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno mieć na wierzchu lekką, chrupiącą skorupkę.
Po upieczeniu ciasto ma nadal wilgotny, ale nie rzadki środek (łatwo to sprawdzić patyczkiem).
Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.


SMACZNEGO :-)





6 komentarzy:

  1. JAKIE CUDOWNE! Nie mogę się napatrzeć! Musi być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgłodniałam, wygląda niesamowicie smakowicie :) faktycznie truflowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, jest pyszne! Bardzo łatwe w przygotowaniu i genialne w smaku, ogromne dzięki za ten przepis :D Ciacho stało się hitem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można to zrobić bez naczynia żaroodpornego? Nie doczytałam zanim zabrałam się za ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrzeba naczynia, do którego włożymy formę z ciastem. Może to być duża blacha lub naczynie do zapiekania :)

    OdpowiedzUsuń