Wzbogaciłam się ostatnio o książkę z kulinarnymi tradycjami i przepisami, a że jestem posiadaczką masy takich książek doszłam do wniosku, że z wielką chęcią komuś ją podaruję... w zamian za pyszny świąteczny przepis :)
Aby wziąć udział w konkursie należy:
1. Polubić mój profil na facebooku Mancia w kuchni
2. W komentarzu pod tym postem lub na adres mayas@onet.eu wysłać przepis na ulubione ciasto/ciasteczka/deser, bez których nie wyobrażacie sobie Świąt Bożego Narodzenia.
3. Nie jest to konieczne, ale będzie bardzo mile widziane zdjęcie potrawy (wiadomo, że większość z nas zajada się oczami ;) )
Na Wasze przepisy czekam dokładnie do 14 grudnia do końca dnia. Po tym terminie skontaktuję się z wybraną przeze mnie osobą.
POWODZENIA! :-)
Składniki:
OdpowiedzUsuńMasa makowa:
500g maku
4 jajka
150g masła
130g cukru pudru
2 łyżki miodu
aromat migdałowy
100g posiekanych orzechów włoskich
100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
mleko do sparzenia maku
Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Lukier:
250g cukru pudru
5 łyżek soku pomarańczowego
Dodatkowo:
kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji
Przepis od Pani Renaty K.
OdpowiedzUsuńBogaty Murzynek"
250 g cukru
300g mąki
250ml mleka
150ml oleju
1 jajo
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki dowolnego dżemu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1 szklanka mocnej kawy (bez fusów)
120ml amaretto
1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)
100g czekolady deserowej
1 łyżka masła
4 łyżki mleka
Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać 250ml
mleka oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie
miksowania wbić jajo, dodać 2 łyżeczki dowolnego dżemu, cynamon i kakao.
Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które
powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W
piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze
140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem.
Gdy ciasto już wystygnie, należy przekroić je na trzy placki.
Przygotowaną i ostudzoną kawę mieszamy z amaretto. Następnie pierwszy
placek kładziemy na dużym talerzu i nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy
połową marmolady. Kładziemy drugi placek na wierzchu i powtarzamy
czynności. Następnie kładziemy trzeci placek, ale ten tylko nasączamy
resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową: wrzucamy czekoladę,
masło i 4 łyżki mleka do garnka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej
i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Tak
przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!
https://lh4.googleusercontent.com/-PSbRznJBSwE/VIHqlBTNygI/AAAAAAAADKg/wFMLGmHqutc/w756-h567-no/89a_Murzynek_inaczej1_b.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-XFA00SLPMp4/VIHqliDr2pI/AAAAAAAADKk/6vlPjOx498Y/w756-h567-no/89a_Murzynek_inaczej2_b%282%29.JPG
1 przepis od Ani B.
OdpowiedzUsuńMUFFINKI ŚNIEŻYNKI
będą stanowić doskonałą ozdobę świątecznego stołu, nawet gdy zabraknie śniegu, doskonałe również na nadchodzącą zimę
Muffiny: na 10 sztuk
1 szkl. mąki,
1 jajko,
3 łyżki oleju,
1/3 szkl. cukru,
1łyżka cukru waniliowego,
½ szkl. mleka,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki mieszamy w 1 misce, w drugiej mokre. Do mokrych składników dodajemy suche składniki, gdyby ciasto było za gęste dodajemy wiecej mleka.
Nakładamy do foremek do ¾ wysokości, pieczemy 20 min. W 180 stopniach.
Krem:
330 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy
cukrowe śnieżynki
Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. Przekładamy krem do szprycy, ozdabiamy muffinki. Wierzch dekorujemy śnieżynkami.
https://lh5.googleusercontent.com/-w-zOxPA8H5I/VILIvEp50kI/AAAAAAAADLQ/upYBrDXNToE/w756-h567-no/2.JPG
2 przepis od Ani B.
OdpowiedzUsuńCIASTO Z BAKALIAMI pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii, sprawdzi się również podczas świąt Bożego Narodzenia jako piernik
tortownica o średnicy 27cm,
2 szkl.mąki, 1 szkl.cukru, 2jajka, 1szkl.mleka, ¼ szkl. oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, ½ szkl.posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa kakaowa:
¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min.w 180 stopniach. Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.
https://lh6.googleusercontent.com/--bDGt0xCpAM/VILJicjD0iI/AAAAAAAADL0/jdSh9K9oPl0/w756-h567-no/ciasto%2Bz%2Bbakaliami%2B%283%29.JPG
3 przepis od Ani B.
OdpowiedzUsuńMAKOSERNIK, czyli seromakowiec, ciasto 2 w 1
POŁĄCZENIE MAKOWCA Z SERNIKIEM
Składniki na blaszkę: 24x36 cm
Ciasto kruche:
4 szkl. mąki
1 jajko + 1 żółtko
10 dag margaryny
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana
Masa makowa:
500 g gotowej masy makowej
3 białka
cukier do smaku
olejek migdałowy
Masa serowa:
1/2 kg sera
1/2 margaryny
cukier do smaku
4 jajka
budyń waniliowy
olejek waniliowy
CIASTO: Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Masa makowa: ubijamy białka, mieszamy z masą makową, dodajemy cukru do smaku i olejku waniliowego. Masa serowa: ser przekręcamy przez maszynkę razem z margaryną, dodajemy żółtka, cukier i olejek, następnie budyń a na końcu ubitą pianę z białek. WYKONANIE: ciasto rozwałkowujemy (zostawiamy kawałek na wierzch ciasta), układamy na blaszce, nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę makową, następnie serową, Na wierzchu układamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
https://lh4.googleusercontent.com/-u1mRVgShDbk/VILJ7UQVybI/AAAAAAAADMc/4y1xsklUcx8/w756-h567-no/seromak%2B%281%29.jpg
4 przepis od Ani B.
OdpowiedzUsuńMETROWIEC
CIASTO JASNE:
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO CIEMNE:
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek arakowy
KREM:
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
sok z 1 cytryny
1 margaryna
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
perełki cukrowe
1.
Oba ciasta robimy podobnie. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
2.
Krem: 1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny.
3.
WYKONANIE CIASTA: Ciasto jasne i ciemne kroimy w jednakowej szerokości kromki. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno chłodzimy a następnie kroimy po skosie.
https://lh6.googleusercontent.com/-GsjxcPxpK0s/VILJsojaY7I/AAAAAAAADME/3a5teRjIoYA/w756-h567-no/metrowiec%2B%286%29.jpg
No i 5 przepis od Ani B. :)
OdpowiedzUsuńPIERNIK NA ŚWIĘTA pyszny i aromatyczny piernik, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1/2 op. przyprawy do piernika
kilka śliwek suszonych (drobno pokroić)
rodzynki
orzechy włoskie
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
odrobina lukru + zielony barwnik
Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Wymieszać dokładnie. Wylać na formę (11x38 cm). Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić, posmarować podgrzanymi powidłami, polać polewą i lukrem.
https://lh4.googleusercontent.com/-s9Xku0bCmhs/VILJ1XV4ijI/AAAAAAAADMU/PqecgyvXf7w/w425-h567-no/piernik%2B%282%29.jpg
Przepis od Justyny
OdpowiedzUsuńU mnie co roku must have Świąt to oczywiście makowiec. W tym roku drożdżowy z domową masą makową i dużą iloscią bakali. Długo utrzymuje swieżość i jest naprawdę pyszny :)
Składniki :
450 g mąki pszennej
200 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 żółtka ( białka odkładamy, wykorzystamy je do masy makowej )
50 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
500 g masy makowej
Ponad to :
roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy na 10 minut żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn drozdżowy, żółtka, mieszamy. Gdy mąka zacznie być wchłaniana dodajemy masło. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( ok 8 minut ).
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętosci.
Chwilę przed dalszym działaniem z ciastem białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy, mieszajac łopatką do masy makowej.
Po wyrośnięciu ciasto kilkakrotnie uderzyć pięścią w celu odgazowania. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Równomiernie rozkładamy masę makową pozostawiając ok 1cm odległosci od każdego boku. Całość zwijamy w roladę. Roladę przecinamy na połowę tak aby jeden koniec nie został przecięty. Oba ramiona zaplatamy ze sobą masą makową ku górze. Formujemy okrąg lub zostawiamy ( po uformowaniu w okrąg będziecie mieli wieniec ). Można pominąć rozcinanie itp. i uformować tylko w roladę.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy warkocz rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 35 minut do złotego koloru. Gorącą polewamy lukrem lub smarujemy miodem.
Smacznego :)
https://lh6.googleusercontent.com/-rLWmAk7r_n4/VI02U5ClmPI/AAAAAAAADPc/FHIGRigsMoQ/w380-h569-no/1-mezeki%2B%2842%29.JPG
1 przepis od Justyny B.
OdpowiedzUsuńMuffiny z choinką
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 lub 3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
Składniki na krem do dekoracji:
1 tabliczka białej czekolady
150 g serka homogenizowanego
Zielony barwnik
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Rożki waflowe do lodów
Kolorowa posypka, maczek cukrowy, dekorki
Przygotowanie:
1.Wkładam do miski suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy i kakao) dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja) i mieszam drewnianą łyżką.
2.Ciasto nakładam papilotek włożonych do formy na muf finki. Piekę w 180°C przez ok. 25 minut. Babeczki studzę.
3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam z serkiem homogenizowanym i barwnikiem.
4.Każdą muf finkę oprószam lekko cukrem pudrem. Rożek waflowy smaruję masą serkową z każdej strony, można też posmarować spód, żeby choinka lepiej się trzymała muf finki.
5. Resztę masy przekładam do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekoruję rożek dookoła. Wierzch posypuję kolorowym maczkiem lub przyczepiam cukrowe dekorki.
https://lh6.googleusercontent.com/-vMBv1WQ7enM/VI2NLQ4uQaI/AAAAAAAADQM/x8qYW8RgFHk/w321-h451-no/thumb.html.jpg
2 przepis od Justyny B.
OdpowiedzUsuńDomowe trufelki
Składniki na masę trufelkową:
200g biszkoptów
100g czekolady mlecznej
200g serka homogenizowanego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Na polewę:
50 g białej czekolady
50g gorzkiej czekolady
Kolorowe posypki lub dekorki cukrowe do ozdoby
Przygotowanie:
1. Ciastka rozdrabniam do okruszków, można ręcznie lub w blenderze. Przesypuję do miski.
2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Wsypuję cukier waniliowy i dodaję serek.
3. Mieszam wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Z powstałej masy trufelkowej formuję kulki i układam na dużej desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia.
5. Wstawiam do lodówki i przygotowuję polewę.
6. Czekoladę łamię na małe kawałki, wrzucam do garnka i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
7. Zimne trufelki obtaczam w czekoladzie i dekoruję kolorową posypką. Wstawiam do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.
Smacznego!
https://lh3.googleusercontent.com/-xDpmOWy41Ts/VI2NQrw7WzI/AAAAAAAADQc/3eT6Y_tuUTQ/w420-h560-no/czekoladowe%2Btrufelki.JPG