Dzieląc się z Wami jeszcze moimi przemyśleniami, stwierdzam, że groszek mrożony bije na łeb i szyję ten z puszki. Słodki i chrupiący - mniam!
Składniki:
płaty do lasagne
10 paluszków surimi
1/2 opakowania mrożonego groszku
4 małe cebule
żółty ser i parmezan
sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 żółtka
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
1. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, paluszki krabowe dzielimy na mniejsze części, zielony groszek rozmrażamy.
2. Sos beszamelowy: masło stapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!). Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Solimy i pieprzymy.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : płaty do lasagne, kilka łyżek sosu, cebula, paluszki surimi, zielony groszek i starty żółty ser. Takich warstw układamy ok 4 - 5. Na wierzch wykładamy płaty lasagne, smarujemy je sosem beszamelowym i onficie posypujemy startym żółtym serem i parmezanem.
4. Pieczemy ok 30 minut w 200*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz