4 kwi 2014

Prażone Jabłka


Takie jabłka śmiało można dać do szarlotki, jako dodatek do mięsa, ale również można nimi smarować naleśniki czy omlety. Zrobiłam je w wersji podstawowej, bez żadnych przypraw, więc idealnie nadadzą się do wielu dań :)


Składniki:

5 kg jabłek słodkich
3/4 szklanki cukru
2 cytryny
1 pomarańcza
3 łyżeczki kwasku cytrynowego 
słoiki (w zależności od ich wielkości, u mnie 2 duże i 5 trochę mniejszych)


1. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku (60*C przez ok 20 minut). Nakrętki i słoiki muszą być bardzo suche (bez kropli wody).

2. Jabłuszka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Aby nie sczerniały, ja wrzucałam je do wody z kwaskiem cytrynowym. Następnie kroimy je w kostkę i dajemy do dużego gara. Z cytryny i pomarańczy do owoców wyciskamy sok, wsypujemy cukier i na małym ogniu prażymy, aż jabłka całkowicie zmiękną.

3. Gorące jabłka przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Gotowe :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz