Lekka lasagne to kolejna moja wariacja na temat makaronu. Bez ciężkiego sosu i sera, idealna na wiosenny obiad. Po prostu pyszna.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cukinia
puszka pomidorków
mini makaron lasagne (ok 200g)
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina majeranku
parmezan
kilka listków świeżej bazylii
1. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i majerankiem. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażamy ok 5 minut i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem dusimy ok 20 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką.
2. Do miękkiego mięsa dodajemy pomidorki w puszce i dokładnie ze sobą mieszamy. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, wykładamy 1 warstwę makaronu i przykrywamy sosem. Tę czynność powtarzamy dwa razy. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
3. Całość zapiekamy 15 minut w 180*C. Podajemy ze świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz