26 kwi 2014
Gołąbki drobiowe
Gołąbki... jedno z najbardziej niepewnych dań z mojego dzieciństwa. I chyba każdy domyśla się dlaczego :)))))))))))))))))))))))
Gołąbki w tym wydaniu są delikatne i lekkie. Wbrew pozorom jest to dość łatwe danie, chociaż przyznam się szczerze, że ja zrobiłam je 2 raz w życiu. Na pewno powrócę do nich jeszcze nie raz.
Składniki:
Biała kapusta
1,5 szklanki ryżu
1 kg kurczaka (w całości)
2 duże cebule
1 puszka pomidorów w puszce
1 łyżka mąki ziemniaczanej
majeranek, wegeta, pieprz, sól, świeża pietruszka
1. Kurczaka porcjujemy. Do farszu potrzebne nam będą piersi z kurczaka i udka, z których musimy ściągnąć mięso. Na korpusie i kościach gotujemy rosół. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy się lekko zeszkli przyprawiamy majerankiem i wegetą, a następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu, aż kurczak będzie miękki.
2. Gotowe, przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1,5 szklanki ryżu : 3 szklanki wody z 1 łyżeczką soli. Miękki ryż dokładnie mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku.
3. Kapustę wrzucamy do gorącej, solidnie posłodzonej wody (ok 2 łyżek cukru) i gotujemy na małym ogniu, dopóki nie zmięknie (czas gotowania zależy od wielkości kapusty). Kiedy ściągniemy miękkie liście z wierzchu może się okazać, że pod spodem są twarde. Należy wtedy ponownie włożyć kapustę do gorącej wody.
4. Ciepłe liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w wysokim naczyniu i zalewamy rosołem. Całość zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180*C, lub gotujemy do miękkości.
Gołąbki zawijamy podobnie do krokietów.
5. Szklankę rosołu wlewamy do rondla, dodajemy pomidory w puszcze, sól, pieprz i ok 2 łyżek cukru. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, a następnie mielimy blenderem na gładki sos. Łyżkę mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie (1/4 szklanki) i dodajemy do ciepłego sosu. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane świeżą pietruszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz