Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na polędwiczkę wieprzową, powstałą podczas jednej z moich bezsennych nocy :) Danie to jest bardzo proste, a smakiem i wyglądem zdecydowanie zachwyca. Rarytas wśród dań z kuchni tradycyjnej, bez wymyślnych przypraw i sosów.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 marchewka
Przyprawy:
sól, pieprz, wegeta, papryka słodka, szczypta chilli, czosnek
1. Polędwiczkę dokładnie myjemy i kroimy na 3 części (ale nie dochodzimy nożem do samego końca mięsa). Obficie przyprawiamy. Marchewkę pozbawiamy skórki i obieraczką wykrawamy cienkie plastry, które następnie nakładamy na 3 wierzchnie części mięsa. Polędwicę splatamy w warkocz i wkładamy do lodówki na całą noc.
2. Mięso polewamy oliwą z oliwek i zawijamy w papier do pieczenia. Pieczemy ok 1 godz w 170*C (pod koniec pieczenia przecinamy papier i podpiekamy jeszcze ok 10 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kasza jaglana z boczkiem i cebulką, sałata z oliwą i orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz