20 mar 2014

Szynka drobiowa w galarecie



Przedstawiam kolejny przepis na smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu szynkę - tym razem drobiową.
Tak jak pisałam we wcześniejszym poście, odkąd zaczęłam sama robić wędliny zdecydowanie nie przepadam za tymi sklepowymi - po prostu teraz wiem co jem. Z tą szyneczką można śmiało improwizować, dodawać lub redukować składniki, doprawiać wg gustu, robić różne kształty. Moja dzisiejsza jest w bardzo wiosennej, kolorowej wersji, z dodatkiem cebulki, zielonej papryki i marchewki w kształcie........... butelki :)))
Jeżeli po zastygnięciu będzie się rozpadać, trzeba ją jeszcze raz podgrzać i dodać żelatyny. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ to przez warzywa może się delikatnie kruszyć.


Składniki:

1/2 kg mięsa drobiowego (może być pierś, udko, mięso z kurczaka albo indyka)
1 średniej wielkości marchewka
1/2 zielonej papryki
1 mała cebula
ok 250 ml wody
3 płaskie łyżeczki żelatyny

Przyprawy:

majeranek, sól, świeżo mielony pieprz, przyprawa do pieczeni, 2 ząbki czosnku



1. Obieramy marchewkę i cebulę, które następnie kroimy na małą kostkę. Kroimy również paprykę. Warzywa podsmażamy na maśle, oliwie lub oleju.

2. Mięso drobiowe mielimy w blenderze (lub przepuszczamy przez maszynkę), doprawiamy do smaku podanymi przyprawami, wciskamy 2 ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy dłońmi.

3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso i warzywa i gotując na małym ogniu cały czas mieszamy, aby nie powstał nam klopsik. Gdy mięso się już poddusi, a warzywa puszczą sok, zmniejszamy ogień maksymalnie i przykrywamy garnek pokrywką - musimy bardzo dokładnie ugotować mięso. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i czekamy, aż napęcznieje, następnie zalewamy wywarem z mięsa, dokładnie mieszamy po czym wlewamy z powrotem do gara. Studzimy.


4. Butelkę plastikową albo rondelek wypełniamy jednorazówką, przekładamy mięso razem z wodą, szczelnie wiążemy worek, przykrywamy papierem a następnie czymś ciężkim dociskamy od góry. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do lodówki na parę godzin, aby całkowicie zastygła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz