Bardzo smaczne, ekspresowe zapiekanki. Można je dowolnie urozmaicać, dodać pomidora (ja dodałam na 2), wędliny, kiełbasy, a nawet słodkiego ananasa. Ja zrobiłam je w wersji klasycznej, z pastą pieczarkową i serem.
Składniki:
5 części dowolnego pieczywa, może być chleb (tutaj chleb drwalski), połówki bułek, bagietka
10 dużych, obranych pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki startego sera żółtego
1 łyżeczka sosu sambal oelek
1 łyżka masła
Przyprawy:
sól, pieprz, majeranek, bazylia
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Gdy się lekko zarumieni doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem. Pieczarki kroimy w kostkę (wielkość dowolna, ponieważ będą mielone) i dorzucamy do cebuli. Dusimy ok 5 minut.
2. Gotowe pieczarki przekładamy do blendera i mielimy (nie za drobno!). W razie potrzeby pastę doprawiamy.
3. Pieczywo smarujemy sosem sambal oelek, ale bardzo ostrożnie, ponieważ jest dość ostry, nakładamy sporą porcję pieczarek i zasypujemy startym żółtym serem. Podpiekamy w funkcji termoobieg w 200*C przez ok 6 minut. Po wyciągnięciu posypujemy bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz