Lubicie na ostro? Bo my bardzo. A pikantny sos najlepiej smakuje w tortilli.
Enchilada to rewelacyjne danie dla osób, które lubują się w pikantnych i wyrazistych smakach. Oczywiście można dodać mniej papryczki, ale cały urok tego dania znajduje się właśnie w niej, więc radzę z niej nie rezygnować.
Składniki:
3 duże placki tortilli albo 6 małych
500 g mielonego (lub w kawałku, ale konieczne jest zmielenie) mięsa wieprzowego
2 duże cebule
1 puszka pomidorów
1/2 passaty ziołowej (lub koncentratu pomidorowego)
4 ząbki czosnku
ok 20 dag sera żółtego
2 papryczki chilli
kwaśna śmietana
Przyprawy:
sól, majeranek, gyros, kminek (ok 1/3 łyżeczki), pieprz
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 pokrojoną na bardzo drobne kawałki papryczkę chilli i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy ( dodajemy wszystko za wyjątkiem majeranku i kminku).
2. W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryczkę chilli, pomidory w puszce i przyprawy (kminek rozgniatamy w moździerzu lub bardzo drobno kroimy - bez obaw, w tym daniu nie czuć wcale jego bardzo intensywnego smaku), chwilkę gotujemy, a następnie wlewamy passatę. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
3. Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso, ser i zawijamy jak krokiety. Dno naczynia żaroodpornego zalewamy sosem, a następnie ciasno układamy tortille. Wszystko zalewamy resztą sosu (ważne, aby placki były przykryte) i posypujemy startym żółtym serem.
4. Danie zapiekamy ok 20 minut w 190*C. Podajemy ze schłodzoną kwaśną śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz