Na niedzielny wieczór proponuję delikatny mus. Słodka biała czekolada jest idealną parą dla kwaskowych truskawek. Ten deser zrobiłam z myślą o dorosłych, jeżeli jednak planujemy poczęstować nim dzieci bez problemu możemy pominąć alkohol. Truskawki i tak będą świetnie smakować :)
Składniki:
1/2 kg świeżych truskawek
350 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 g białej czekolady
ok 5 łyżek mleka w proszku
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka likieru truskawkowego
sok z cytryny
chilli
garść migdałów
gorzkie kakao
sos truskawkowy
1. Truskawki miksujemy z 50 g śmietanki, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i likierem truskawkowym. Do rondelka wlewamy odrobinę wody, wlewamy 300 g śmietanki i podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy białą czekoladę i mieszając roztapiamy ją. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz