Chrupiący i świeżutki pszenny chleb, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim tym, co dopiero zaczynają przygodę z wypiekami pieczywa.
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
25 g roztopionego masła
1. Z mąki pszennej zwykłej, drożdży, cukru i mleka robimy zaczyn (mleko dodajemy stopniowo, zaczyn ma mieć konsystencję śmietany), zostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewamy mąkę chlebową, dodajemy sól, roztopione masło, zaczyn i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, zlepiamy w kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
2. Gdy ciasto wyrośnie przerabiamy je jeszcze raz, a następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bochenek chleba. Wierzch delikatnie nacinamy nożem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie chleb lekko oprószamy mąką.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 230*C. W tej temp. chleb podpiekamy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy się go postuka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz