Polecam tuńczyka w wodzie, bez żadnego oleju ani przedziwnych sosów. Dla mnie ma najwięcej aromatu i smaku w porównaniu do innych jego wersji.
Składniki:
opakowanie makaronu muszle
1 puszka z tuńczyka
5 łyżek ryżu
1/2 puszki kukurydzy
1 duża cebula
2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 szklanki pasty z pomidorów
3 łyżki mocnego keczupu
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 sera camembert
sól, majeranek, pieprz
1. W dużym garze zagotować wodę z solą i ugotować w niej makaron (po parę sztuk, aby się nie rozleciał) al dente (ok 14 minut bez przykrywki). Ryż ugotować w 3/4 szklanki wody.
2. Tuńczyka odsączyć, połączyć z kukurydzą, ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą (cebulkę smażymy na oleju, przyprawiamy solą i majerankiem), pokrojonym w kostkę serem i musztardą dijon. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Następnie układamy je w miarę ciasno na formie do zapiekania.
3. Pastę z pomidorów mieszamy z keczupem i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę. Danie podpiekamy przez ok 15 minut w 150*C.
Bardzo apetyczne muszle, pycha :-)
OdpowiedzUsuń