Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 grubo mielonego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
6 łyżek zimnego masła
1 łyżka musztardy dijon
1/2 szklanki startego sera gouda
1 1/2 sera camembert
pomidorki daktylowe (ok 10 sztuk)
5 pomidorów suszonych
Oliwa ziołowa:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki natki pietruszki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka rozmarynu
1 rozdrobniony liść laurowy
1 ząbek czosnku
1. Składniki na tartę wkładamy do miski i za pomocą miksera łączymy ze sobą. Połączone ciasto zlepiamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
2. Pomidorki przekrawamy na pół, camembert kroimy na paski. Zimne ciasto wałkujemy na stolnicy i rozkładamy w formie, następnie smarujemy musztardą dijon i równomiernie rozkładamy sery z pomidorkami.
3. Składniki na oliwę ziołową łączymy ze sobą. Gotową mieszanką polewamy tartę. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Tartę pieczemy ok 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz