21 sty 2014

Śledź po japońsku

 Tym razem zdecydowanie mniej dietetycznie :) Śmietana i majonez to konieczność przy tego typu sałatkach. Śmiało mogę stwierdzić, że jest to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania śledzi.
 
Sałatka jarzynowa:

6 marchewek
4 pietruszki
pół dużego selera
5 ogórków kiszonych
półtora słodkiego jabłka
4 łyżki majonezu

4 filety śledziowe w zalewie z oleju
5 małych cebulek
jajko na twardo
rzodkiewka

Zalewa:
ok 2 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka octu
szczypta soli

Sos do cebulki:
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, cukier i cytryna do smaku

1. Wodę zagotowujemy w garnku z pozostałymi składnikami zalewy. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 30 minut, aż cebulka zmięknie.

2. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Śmietankę mieszamy z majonezem i przyprawami, polewamy nią cebulę. Jajko obieramy, przekrawamy na pół. Danie układamy na talerzu wg uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz