Z dzieciństwa pamiętam łazanki z dużą ilością kiełbasy i boczku. Ja postanowiłam zrobić bardziej ,,zdrową" wersję, mniej kaloryczną. Zamiast kiełbasy dałam brokuła, cukinię i pora, a dobrałam do nich kolorowy makaron: pomidorowo - szpinakowy. Łazanki w takiej wersji okazały się strzałem w dziesiątkę. Delikatne, mniej ciężkostrawne i bardzo smaczne, no i zdecydowanie obeszło się bez ketchupu... ;)
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1/2 opakowania kapusty kiszonej (tyle samo co białej kapusty)3 suszone grzyby
1/2 cukinii
1/2 brokułu
2 cebule
1/5 dużego pora
1/2 opakowania makaronu świderki pomidorowo - szpinakowego
Przyprawy:
kminek, majeranek, sól, pieprz, wegeta, maggi, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy
1. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości razem z zielem angielskim i
liściem laurowym. Studzimy. Słodką kapustę siekamy na drobno, gotujemy
do miękkości razem z 1 łyżeczką cukru i kilka kroplami octu. Studzimy.
Zimną kapustę kiszoną szatkujemy na mniejsze kawałki, łączymy ze słodką i
zasmażamy na patelni przez ok 15 minut z dodatkiem kminku.
3. Grzyby moczymy ok 10 minut w wodzie, następnie gotujemy ok 20 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Wodę spod grzybów zlewamy do rondla, a grzyby mielimy w blenderze. Do dużej miski dajemy kapustę, warzywa i grzyby. Dokładnie mieszamy, doprawiamy wegetą, maggi, pieprzem i solą.
4. Makaron gotujemy na półtwardo z dodatkiem wody spod grzybów, następnie cedzimy i hartujemy zimną wodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wykładamy na naczynie żaroodporne i podpiekamy w piekarniku przez ok 15 - 20 minut w temp. 160*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz