25 wrz 2015
Małże z warzywami i serem kozim
Zgodnie z obietnicą przedstawiam kolejne danie, które również miałam okazję przygotowywać na warsztatach kuchni Lidla. Przepis na małże a la Teo został przeze mnie lekko zmodyfikowany, chociaż smakiem nadal jest bardzo zbliżony do oryginału. Danie najlepiej podawać z laganą (greckim pieczywem). Do tej pory są to najlepiej przyrządzone małże, jakie miałam okazję jeść :-)
Składniki:
500g oczyszczonych małży
1 papryka czerwona
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 papryczki chili w zalewie
2 łyżki posiekanych w plasterki czarnych oliwek
1 duży pomidor
5 łyżek przecieru pomidorowego (passaty)
1 łyżka musztardy
100 ml wody
100 g sera koziego
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
1. Paprykę, cukinię, pomidora, obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej warzywa. Po ok 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól i jeszcze chwilkę gotujemy.
2. Do miękkich warzyw dodajemy małże i na mocnym ogniu podsmażamy ok 3 minut. Następnie wlewamy wodę, dodajemy musztardę i pod przykryciem dusimy 10 minut.
3. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i kozim serem.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz