Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
40 g drożdży
1 szkl ciepłego mleka
1/2 szkl cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
25 g masła roztopionego
nadzienie:
3 jabłka
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
ponadto:
1 jajko
mąka do podsypywania
120 g białej czekolady
1 szkl mielonych orzechów - laskowe i brazylijskie
1. Drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru pudru. Gdy się rozpuszczą, dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na pianę. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego resztę mąki, ubite jajka, sól, masło i dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt luźne, lekko podsypujemy je mąką i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni (jednak z ilością mąki nie możemy przesadzić, ciasto nadal musi być miękkie). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - na ok 1 godzinę.
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w zgrabną kostkę i zasypujemy cukrem z cynamonem.
4. Gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte jeszcze raz je lekko przerabiamy, a następnie odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy ok 2 łyżek farszu i zlepiamy jak pierogi. Miejsce łączeń zawijamy pod spód bułeczki i formujemy dowolny kształt drożdżówki.
5. Drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Pieczemy ok 15 - 20 minut w 170*C (czas pieczenia zależny jest od wielkości drożdżówek).
6. Wystudzone drożdżówki smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy orzechami.
SMACZNEGO :-)
Wyglądają cudownie! Nie ma to jak domowe bułki słodkie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cudowna ta posypka :) Mniam ...
OdpowiedzUsuń