3 cze 2015

Młoda kapusta z pietruszką i cebulą



Młoda kapusta zasmażana z cebulą i pietruszką... na samą myśl o takim daniu burczy mi już w brzuchu :-) Ten kto jadł ją choć raz, wie, że ciężko jest jej się oprzeć. Taką kapustę podałam z kurczakiem zapiekanym w cieście francuskim, ale według mnie idealnie nadaje się do prostego schabowego z ziemniakami. Polskie, bardzo smaczne danie :-)

Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki octu
2 łyżki masła
sól, pieprz
cukier
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego


1. Kapustę dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy z zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, cedzimy. W dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie podgotowaną kapustę oraz posiekaną pietruszkę. Całość podsmażamy ok 15 minut.

2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Gorącą cebulkę dodajemy do kapusty.

3. Kapustę doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.


SMACZNEGO :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz