3 maj 2015

Tarta z kiszoną kapustą i morelami



Dlaczego tak lubimy tarty? Bo można je podawać na słodko lub słono z przeróżnymi dodatkami. Dla nas tarta jest tak uniwersalna jak pierogi, ale jest z nią zdecydowanie mniej roboty. W pokoju zalegało mi już dawno zapomniane wiadro kiszonej kapusty. Pierwotnie miałam w planach zrobienie bigosu.. ale cóż to za bigos w którym nie ma boczku? I decyzja, którą podjęłam była właściwa. Tarta wyszła rewelacyjna, polecam ją wypróbować :-)

Składniki:

ciasto na tartę wg przepisu  KLIK

500g kiszonej kapusty
200g mrożonych podgrzybków
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki kminku
2 pęczki dymki
7 suszonych moreli
1 szkl wina pomarańczowego (cin-cin orange)
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
sól, pieprz


1. Przygotowujemy spód do tarty wg przepisu podanego powyżej.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy kminek. Gdy aromat przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy przepłukaną z zalewy kiszoną kapustę i podsmażamy. Po ok 5 minutach dodajemy wino, miód, pokrojone w kostkę morele, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Studzimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą całkowicie wodę, dodajemy je do kapusty.

3. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, a na jego wierzchu układamy gwiazdki wycięte z pozostałego ciasta i igiełki rozmarynu. Tartę pieczemy ok 35 minut w 170*C.



SMACZNEGO :-)




1 komentarz:

  1. Uwielbiam tarty, zwłaszcza takie wytrawne! Bardzo ładnie wygląda z tymi gwiazdkami:)

    OdpowiedzUsuń