Składniki:
ciasto czekoladowe:
4 jajka L
100 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
50 g mlecznej czekolady
sól
mus truskawkowy:
500 g świeżych truskawek (mrożone też mogą być)
1/3 szkl cukru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
300 ml śmietanki 36%
polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 36%
Ponadto:
poncz do nasączenia biszkoptu (może to być zaparzona herbata z cytryną, cukrem i odrobiną spirytusu)
podłużne biszkopty lady fingers lub pozostałe ciasto czekoladowe
kolorowa posypka
truskawki
1. Przygotowanie ciasta czekoladowego: białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Gdy piana będzie już gładka i lśniąca dodajemy po 1 łyżce cukru i 1 żółtku, ubijamy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy dwukrotnie, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Na koniec wsypujemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Blachę do wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Ciasto czekoladowe pieczemy ok 15 minut w 180*C. Dokładnie studzimy.
2. Przygotowanie musu truskawkowego: truskawki myjemy i usuwamy szypułki, wrzucamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie na średnim ogniu podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok 2 łyżki wody) i lekko podgrzewamy, ale tylko do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Inaczej może się zagotować i straci swoje właściwości żelujące. Truskawki mielimy w blenderze i dodajemy rozpuszczoną, ciepłą żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (do temp. pokojowej).
3. Miskę o średnicy 20 cm i wysokości ok 10 (ja użyłam makutrę) wykładamy folią aluminiową i układamy w niej ciasto czekoladowe. Aby ułatwić sobie zadanie, proponuję wyciąć jedno duże koło, które wsadzimy na spód miski i dwa paski, aby wyłożyć jej boki. Ciasto dokładnie ze sobą zlepiamy, aby nie było dużych prześwitów i nasączamy ponczem.
4. Schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzone truskawki. Masę miksujemy na średnich obrotach. Gotowy mus wylewamy do miski z ciastem czekoladowym. Wierzch kopca wykładamy pozostałym ciastem lub biszkoptami nasączonymi w ponczu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka, a najlepiej na kilkanaście godzin.
5. Gdy ciasto jest już bardzo dobrze schłodzone, przekładamy je bezpośrednio na paterę i ściągamy folię. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietanką. Taką polewą smarujemy ciasto. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami i posypką.
6. Deser najlepiej smakuje gdy jest mocno schłodzony.
SMACZNEGO :-)
Wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuń