24 lut 2015
Karkówka z powidłami śliwkowymi i cebulą - PYSZNA
Aromatyczna, soczysta, mięciutka karkówka z powidłami zapisze się w mojej pamięci na bardzo długo. Nie ma z nią dużo roboty, a efekt końcowy jest po prostu powalający. Idealnie pasują do niej zapiekane ziemniaczki w łupinkach posypane świeżym koperkiem.
I to już kolejny przykład, jak z niczego można zrobić niesamowicie smaczne danie :)
Składniki:
5 plastrów karkówki
2 duże cebule
sól, pieprz, czosnek granulowany
1 łyżka oleju
marynata:
2 łyżki keczupu ostrego
2 łyżki powideł śliwkowych
1. Plastry mięsa dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mięso chowamy do lodówki na kilka godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. W małej misce mieszamy keczup z powidłami śliwkowymi. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na niej z każdej strony plastry karkówki. Gdy mięso ładnie się zarumieni, przekładamy je na blachę do pieczenia. Na tej samej patelni lekko podsmażamy cebulkę doprawioną do smaku solą i pieprzem.
3. Każdy kawałek mięsa smarujemy grubą warstwą marynaty i posypujemy cebulą. Całość zapiekamy w 200*C ok 30 - 35 minut. Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami w koszulkach i sałatką.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiad...ciekawa propozycja marynaty...mam tylko jedno pytanie, jak smażyć karkówkę, aby była miękka?
OdpowiedzUsuńkarkówkę podsmażamy na złoty kolor na bardzo dużym ogniu, a później tylko siup do piekarnika :-) mi tak przyrządzana zawsze wychodzi miękka :-)
Usuńdziękuję ślicznie za odpowiedź...na pewno wypróbuję....a tak na marginesie: super blog:) tak trzymać!
OdpowiedzUsuńRobiłam. Pyszna !!!
OdpowiedzUsuń