24 lut 2015

Karkówka z powidłami śliwkowymi i cebulą - PYSZNA


Aromatyczna, soczysta, mięciutka karkówka z powidłami zapisze się w mojej pamięci na bardzo długo. Nie ma z nią dużo roboty, a efekt końcowy jest po prostu powalający.  Idealnie pasują do niej zapiekane ziemniaczki w łupinkach posypane świeżym koperkiem.
I to już kolejny przykład, jak z niczego można zrobić niesamowicie smaczne danie :)


Składniki:

5 plastrów karkówki
2 duże cebule
sól, pieprz, czosnek granulowany
1 łyżka oleju


marynata:

2 łyżki keczupu ostrego
2 łyżki powideł śliwkowych


1. Plastry mięsa dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mięso chowamy do lodówki na kilka godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

2. W małej misce mieszamy keczup z powidłami śliwkowymi. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na niej z każdej strony plastry karkówki. Gdy mięso ładnie się zarumieni, przekładamy je na blachę do pieczenia. Na tej samej patelni lekko podsmażamy cebulkę doprawioną do smaku solą i pieprzem.

3. Każdy kawałek mięsa smarujemy grubą warstwą marynaty i posypujemy cebulą. Całość zapiekamy w 200*C ok 30 - 35 minut. Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami w koszulkach i sałatką.

SMACZNEGO :)





5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny obiad...ciekawa propozycja marynaty...mam tylko jedno pytanie, jak smażyć karkówkę, aby była miękka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karkówkę podsmażamy na złoty kolor na bardzo dużym ogniu, a później tylko siup do piekarnika :-) mi tak przyrządzana zawsze wychodzi miękka :-)

      Usuń
  2. dziękuję ślicznie za odpowiedź...na pewno wypróbuję....a tak na marginesie: super blog:) tak trzymać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam. Pyszna !!!

    OdpowiedzUsuń