18 lut 2015

Chlebek bananowy (ciasto bananowe)



Chlebek bananowy jest najbardziej znanym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Idealnie miękki, rozpływający się w ustach, z ulubionymi dodatkami pasuje do kawki jak nic! Do jego przyrządzenia nie ma potrzeby użycia miksera, wszystko miesza się widelcem. Najlepiej jest użyć banany mocno dojrzałe - ja kupuję świeże banany i przechowuję w lodówce, dopóki skórka wyraźnie nie zmieni barwy na intensywnie ciemną, wtedy banany są najsłodsze i najlepsze :)

Ciasto bananowe utrzymuje swieżość ok. 5 dni, ale koniecznie musi być pod przykryciem! Można je też mrozić, ale przy jego smaku i czasie przygotowania myślę, że nie jest to konieczne :)


Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl. brązowego cukru
1/3 szkl. roztopionego masła
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
dodatkowo 1/2 szkl. rodzynek


1. W misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło, cukier trzcinowy, 1 roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii, sól i przesianą mąkę tortową z sodą. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki.

2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy ok 1 godz. w 170*C do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)




3 komentarze: