5 lis 2014
Pełnoziarniste ciastka owsiane z żurawiną
Bardzo proste i szybkie do zrobienia owsiane ciasteczka, idealne do schrupania o każdej porze. Jeżeli nie przepadacie za smakiem wypieków ,,razowych", zamieńcie mąkę pełnoziarnistą na zwykłą pszenną. Wiadomo jednak, że w przedstawionej przeze mnie wersji ciastka są dużo zdrowsze. Idealne do kawki czy kakao, na przegryzkę, gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
120g masła
3 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki przyprawy KLIK
szczypta soli
50 g żurawiny suszonej
1. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, wsypujemy płatki owsiane i cukier. Całość podsmażamy tak długo, aż płatki zbrązowieją i staną się chrupiące.
2. Do miski od miksera wsypujemy przestudzone płatki owsiane, mąkę z dodatkami, wbijamy 3 jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Na końcu dodajemy żurawinę.
3. Z ciasta formujemy płaskie ciastka, pieczemy 12 minut w 180*C przy funkcji termoobiegu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie wyglądają te ciasteczka :) można zamienić masło na tłuszcz kokosowy?
OdpowiedzUsuńa jakie są smaczne :)) Co do tłuszczu kokosowego, to nie mam pojęcia..! nie używałam go jeszcze więc niestety nie pomogę :) Ale mam misję na następne pieczenie - użyć ten magiczny składnik :)
Usuńdomowe, pyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuń