5 lis 2014

Pełnoziarniste ciastka owsiane z żurawiną



Bardzo proste i szybkie do zrobienia owsiane ciasteczka, idealne do schrupania o każdej porze. Jeżeli nie przepadacie za smakiem wypieków ,,razowych", zamieńcie mąkę pełnoziarnistą na zwykłą pszenną. Wiadomo jednak, że w przedstawionej przeze mnie wersji ciastka są dużo zdrowsze. Idealne do kawki czy kakao, na przegryzkę, gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych górskich
120g masła
3 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki przyprawy KLIK
szczypta soli
50 g żurawiny suszonej


1. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, wsypujemy płatki owsiane i cukier. Całość podsmażamy tak długo, aż płatki zbrązowieją i staną się chrupiące.

   Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i przyprawę do piernika.












2. Do miski od miksera wsypujemy przestudzone płatki owsiane, mąkę z dodatkami, wbijamy 3 jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Na końcu dodajemy żurawinę.

3. Z ciasta formujemy płaskie ciastka, pieczemy 12 minut w 180*C przy funkcji termoobiegu.




3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają te ciasteczka :) można zamienić masło na tłuszcz kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jakie są smaczne :)) Co do tłuszczu kokosowego, to nie mam pojęcia..! nie używałam go jeszcze więc niestety nie pomogę :) Ale mam misję na następne pieczenie - użyć ten magiczny składnik :)

      Usuń