Nie macie pomysłu na kolację we dwoje? Świetnie na tę okazję sprawdzi się wytrawna babeczka - z boczku, sera, jajek i pieczarek. Jako dodatek idealnie pasują pomidorki koktajlowe podpieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek i świeżej bazylii.
Składniki:
8 plastrów boczku
4 jajka
4 kromki chleba
250 g pieczarek
1 duża cebula
4 plastry sera topionego cheddar
sól, pieprz
1. Przygotowujemy blachę na babeczki. Środek każdej foremki smarujemy oliwą z oliwek. Następnie boczkiem oblepiamy boki.
2. Wycinamy kółko z chleba tak, aby pasowało do wielkości formy.
3. Układamy plaster cheddara.
4. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni aż się zeszklą. Trwa to ok 10 minut. Po tym czasie nakładamy farsz do babeczek.
5. Na sam wierzch wbijamy jajko, doprawiamy je solą i pierzem. Zapiekamy ok 40 minut w 150*C. Pod sam koniec podkręcamy temperaturę do 200*C i przy funkcji termoobiegu podpiekamy 3 minuty.
brawo za cudowne wymyślone przepisy ,rewelacja,dziękuję
OdpowiedzUsuń