19 maj 2014

Zapiekane koszyczki I



Nie macie pomysłu na kolację we dwoje? Świetnie na tę okazję sprawdzi się wytrawna babeczka - z boczku, sera, jajek i pieczarek. Jako dodatek idealnie pasują pomidorki koktajlowe podpieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek i świeżej bazylii.


Składniki:

8 plastrów boczku
4 jajka
4 kromki chleba
250 g pieczarek
1 duża cebula
4 plastry sera topionego cheddar
sól, pieprz


1. Przygotowujemy blachę na babeczki. Środek każdej foremki smarujemy oliwą z oliwek. Następnie boczkiem oblepiamy boki.


2. Wycinamy kółko z chleba tak, aby pasowało do wielkości formy.



3. Układamy plaster cheddara.



4. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni aż się zeszklą. Trwa to ok 10 minut. Po tym czasie nakładamy farsz do babeczek.



5. Na sam wierzch wbijamy jajko, doprawiamy je solą i pierzem. Zapiekamy ok 40 minut w 150*C. Pod sam koniec podkręcamy temperaturę do 200*C i przy funkcji termoobiegu podpiekamy 3 minuty.







1 komentarz:

  1. brawo za cudowne wymyślone przepisy ,rewelacja,dziękuję

    OdpowiedzUsuń