Pizza zjedzona raz za czas jeszcze nikomu nie zaszkodziła :)) A co powiecie na połączenie ostrej pizzy z rukolą i słodkim sosem winegret? Dla mnie to para idealna.
Składniki:
ciasto:
425 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie oliwa z płatkami chilli)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
350 ml ciepłej wody
4 dag świeżych drożdży
sos do pizzy:
1/2 szklanki keczupu
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki sosu sambal oelek (lub innego ostrego z płatkami chilli)
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki pieprzu
nadzienie:
100 g żółtego sera
100 g żółtego sera wędzonego (u mnie oscypek)
rukola
sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu
szczypta soli i pieprzu
1 1/2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i oliwę. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
2. Składniki na sos do pizzy łączymy ze sobą. Do sosu winegret wyciskamy ząbki czosnku, miód rozpuszczamy, łączymy z oliwą, octem i przyprawami.
3. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na okrąg, smarujemy sosem do pizzy, posypujemy startymi serami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 *C ok. 8 minut.
chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńzapraszam, zachował się jeszcze kawałek :))))
OdpowiedzUsuń