15 maj 2014

Pieczeń rzymska z grzybami



Pieczeń Rzymską robiłam już wiele razy, ale tym razem dodałam całkiem inne dodatki, niż zazwyczaj. Wyszła bardzo soczysta, miękka, intensywnie grzybowa i idealnie przyprawiona.
Pieczeń nadaje się na posiłek obiadowy, a także na zimno do kanapek.

Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
1/2 czerwonej papryki
1/2 cukinii
1/4 szklanki suszonych grzybów
1/2 szklanki mleka
8 kopiatych łyżek bułki tartej

1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka z górką wegety
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej


1. Grzyby zalewamy mlekiem i gotujemy, dopóki mleko nie zacznie kipieć. Wyłączamy palnik i studzimy pod przykryciem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Paprykę i cukinię kroimy w małe części i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy ok 10 minut.

2. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, wbijamy 2 jajka, dodajemy podduszone warzywa, grzyby z mlekiem, bułkę tartą i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy (najlepiej mikserem).


3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wylewamy do niej masę. Całość pieczemy 40 minut w 180*C.



1 komentarz: