28 maj 2014

Gulasz curry z kuskusem



Kuskus z gulaszem curry z szynki i karmelizowaną cebulą z bambusem i papryką to moja propozycja na nieco bardziej elegancki obiad. Konieczne jest zamarynowanie mięsa dzień wcześniej, aby nabrało ono wspaniałego smaku i aromatu. Tak przyrządzone mięso jest delikatne i soczyste.


Składniki:

1 kg szynki
1 zielona papryka
2 cebule
3 łyżki posiekanego w paski marynowanego bambusa
kuskus
olej

Przyprawy:

sambal oelek (lub płątki papryczki chilli) curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier


1. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy na małą kostkę. Do dużej miski wsypujemy 1 łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sporą ilość soli i pieprzu. Całość zalewamy olejem, wrzucamy mięso i dokładnie obtaczamy. Miskę chowamy do lodówki na całą noc.

2. Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy ją w cienkie paski. Cebulę obieramy i szatkujemy w grube piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy paprykę i bambusa. Całość smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki cukru i na dużym ogniu podsmażamy (możemy delikatnie podlać wodą) dopóki cukier się nie rozpuści i nie wytworzy się z niego syrop.

3. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni i dużym ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy 1 łyżeczkę pasty sambal oelek, zmniejszamy płomień i przykrywamy, aby całość się poddusiła. Kuskus przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.

4. Warzywa mieszamy z mięsem. Całość podajemy z kaszką kuskus.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz