Składniki:
1 pierś z indyka
1 kalafior
4 cebule
sos:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
4 łyżki żółtego sera (2 wędzonego i 2 zwykłego)
sól, pieprz
1. Indyka kroimy na małe prostokąty i posypujemy ulubioną mieszanką przypraw. Mięso zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
2. Kalafiora gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie (cukier i sól 1:1) na półtwardo. Odsądzamy z nadmiaru wody na sitku. Indyka obsmażamy z każdej strony na oleju z marynaty. W tym samym oleju podsmażamy cebulkę.
3. 1/3 mleka przelewamy do rondla, a resztę mieszamy z mąką. Większość mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy mieszankę z mąką, żółty ser i przyprawy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy kalafior, indyka, cebulkę i wszystko zalewamy sosem. Posypujemy świeżym koperkiem i zapiekamy 35 minut w 180*C.
4. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz