23 kwi 2014

Zapiekanka z indyka w sosie serowym


Dzisiaj na obiad zaplanowałam indyka, ale nie miałam koncepcji, jak go przyrządzić. Zaczęłam od przygotowania kotlecików, a skończyłam na zapiekance. Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę.


Składniki:

1 pierś z indyka
1 kalafior
4 cebule

sos:

2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
4 łyżki żółtego sera (2 wędzonego i 2 zwykłego)
sól, pieprz


1. Indyka kroimy na małe prostokąty i posypujemy ulubioną mieszanką przypraw. Mięso zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.

2. Kalafiora gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie (cukier i sól 1:1) na półtwardo. Odsądzamy z nadmiaru wody na sitku. Indyka obsmażamy z każdej strony na oleju z marynaty. W tym samym oleju podsmażamy cebulkę.

3. 1/3 mleka przelewamy do rondla, a resztę mieszamy z mąką. Większość mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy mieszankę z mąką, żółty ser i przyprawy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy kalafior, indyka, cebulkę i wszystko zalewamy sosem. Posypujemy świeżym koperkiem i zapiekamy 35 minut w 180*C.


4. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz