6 kwi 2014

Placek ziemniaczany z gulaszem na szybko


Zawsze gdy robiłam placki, ziemniaki tarłam na tarce, albo przepuszczałam przez sokowirówkę. Dzisiaj postanowiłam sobie trochę ułatwić i ziemniaki zmieliłam w blenderze. Placki wyszły bardzo delikatne, miękkie, no i przede wszystkim nie wchłonęły za dużo tłuszczu.A gulasz? Zrobiony na szybko bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem.


Składniki na 2 porcje:

500 g mięsa z łopatki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 dużych ziemniaków
1 jajko
ok 2 łyżek bułki tartej
odrobina mleka

sól, pieprz, majeranek, chilli.


1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i pokrojone w drobną kostkę mięso. Wszystko razem dusimy ok 10 minut. Marchewkę obieramy, kroimy na kostkę i dorzucamy do mięsa. Ponownie przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą i 1 łyżką mąki ziemniaczanej, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chilli.

2. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do blendera i mielimy (ale nie na całkowitą papkę), dodajemy jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, bułkę tartą i mleko, dokładnie mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem.

3. Placki podajemy polane gulaszem i śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz