9 kwi 2014

Cynamonowe ślimaczki



Cynamonowe ślimaczki z serkiem mascarpone smakują wyśmienicie. Są bardzo proste w wykonaniu, a smakują jak z cukierni. Obydwoje z Mężem uwielbiamy cynamon, więc takie drożdżówki to dla nas prawdziwe niebo w gębie :)


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 mała łyżeczki soli
5 łyżek cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
70g roztopionego masła
1 jajko

Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub orzechów włoskich)
1/2 szklanki cukru
75 g ciepłego masła
2 łyżki cynamonu

Polewa:
1/2 opakowania serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
sok z 3/4 pomarańczy


1. Z mąki, drożdży, cukru, mleka i jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.

2. Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą cynamonową, zwinąć w roladkę.


3. Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.


4. Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz