9 kwi 2014
Cynamonowe ślimaczki
Cynamonowe ślimaczki z serkiem mascarpone smakują wyśmienicie. Są bardzo proste w wykonaniu, a smakują jak z cukierni. Obydwoje z Mężem uwielbiamy cynamon, więc takie drożdżówki to dla nas prawdziwe niebo w gębie :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 mała łyżeczki soli
5 łyżek cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
70g roztopionego masła
1 jajko
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub orzechów włoskich)
1/2 szklanki cukru
75 g ciepłego masła
2 łyżki cynamonu
Polewa:
1/2 opakowania serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
sok z 3/4 pomarańczy
1. Z mąki, drożdży, cukru, mleka i jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.
2. Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą cynamonową, zwinąć w roladkę.
3. Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.
4. Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz