Przed wyprawą na majówkę warto zaopatrzyć się w pożywne przekąski, szczególnie jeżeli macie w planach wędrówki górskie. Owsianka jest bogata w minerały, witaminy, błonnik i bardzo cenne kwasy tłuszczowe, dlatego szczególnie się ją poleca sportowcom i osobom na diecie.
Z dodatkiem bakalii jest jeszcze większą (a przede wszystkim smaczniejszą) bombą witaminową.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
po 1/2 szklanki bakalii: orzechów włoskich, rodzynek, daktyli, moreli, suszonych bananów.
1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
2. Morele, daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i bananami dodajemy do suchych składników.
3. Masło roztapiamy i studzimy. Chłodne łączymy z resztą składników, wbijamy jajka i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy mikserem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy lepimy kulki wielkości orzecha, delikatnie rozpłaszczamy i pieczemy ok 20 minut w 190*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz