1 kwi 2014

Baba w jajkach, czyli kulinarny prima aprilis


Przy okazji robienia babki wpadłam na pomysł zrobienia kulinarnego żarciku na prima aprilis mojemu Mężowi. Jajeczka są pracochłonne, ale dla samego efektu warto je zrobić. Z takich jajek można również zrobić dekorację na Wielkanoc :)

Oczywiście na kolację podam pyszne jajka na twardo ;)


Składniki:

5 jajek Farmio
180 g mąki pszennej
180 g cukru
5 łyżek adwokatu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła


1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Z jajek zrobić wydmuszki. Z dwóch stron zrobić dziurki i dmuchając w jedną z nich wydmuchać jajko. Białka i żółtka dodać do utartego masła, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Na sam koniec wlać adwokat i wymieszać.

2. Do dużego naczynia wlać wrzącą wodę, intensywnie posolić (ok 2 łyżek soli) i włożyć do niej wydmuszki tak, aby napełniły się wodą. Pozostawić je w solance na ok 10 minut. Następnie do środka każdej skorupki wlać trochę oleju i do 3/4 wys. napełnić je masą. Z pozostałej masy upiec babkę. Jajeczka piec w 180*C przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz